Hozzávalók
15
szeletre
A tésztához
- 2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
- 6 dl porcukor
- 2 dl étolaj
- 2 púpozott evőkanál holland kakaópor
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- 6 dl búzaliszt (BL55)
- 6 dl joghurt - natúr
A bevonathoz
- 15 dkg étcsokoládé (45-59%-os)
- 5 evőkanál 1,5%-os tej
- 5 csapott evőkanál kristálycukor
- 5 dkg vaj
-
Elkészítés
1Előmelegítjük a sütőt 200 C-ra.2Egy nagy tálban a tojást elkeverjük a porcukorral, az étolajjal, hozzáadjuk a kakaóport, a szódabikarbónát, majd felváltva a lisztet és a joghurtot.3Egy közepes méretű (kb. 20*30 cm-es) sütőpapírral bélelt tepsibe (persze lehet kerek tortaformában is sütni) öntjük, majd a sütőben tűpróbáig sütjük.4Amíg a torta sül, elkészítjük a csokimázat. Egy kis lábasban a csokit a tejjel és a cukorral elkeverjük, kis láng felett felolvasztjuk, majd miután a csoki felolvadt, levesszük a tűzről és a vajat folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk a hűlő, de még meleg csokiban.5A tortát, ha megsült (arra vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki nagyon) benne hagyjuk a tepsiben, megszurkáljuk villával és amíg még meleg, ráöntjük a szintén meleg csokimázt, majd villával jól megszurkáljuk. Így a kis lyukakon keresztül a csoki beszivárog a tésztába, az jól megszívja magát és még másnap is nagyon puha lesz a tészta tőle. (Ottó a receptjében eredetileg úgy írta "a tésztát nem kímélve jó alaposan megszurkáljuk a tésztát, hogy jól átjárja a csokimáz" :)) Legközelebb én biztos bátrabb leszek, megdöfködöm rendesen a piskótát. :)6Ha már a csokimáz is megdermedt a tetején, akkor szeleteljük csak fel kockákra. Érdekes, mert soknak tűnhet a cukor mennyisége a tésztában, viszont csokimázzal a tetején egyáltalán nem édes a tészta.